Hvad er kreditor og debitor?

Det er blevet ganske normalt at låne penge nu om dage. Det er også meget svært at undgå at låne på et eller andet tidspunkt. Samtidig er lånene også blevet mere tilgængelige, og der er kommet mange muligheder. Når man vil optage et lån, kan man hurtigt finde en hel masse låneudbydere. De tilbyder alle en lang række af forskellige lån. Det giver store muligheder for os forbrugere, og man kan finde et lån, som passer godt til sig selv. Men det kræver også, at man forstår sig lidt på de økonomiske begreber, og det kan godt være lidt svært. Når man læser om lån, støder man tit på ordene kreditor og debitor, men ikke alle ved, hvad det betyder.
En debitor er en kunde. I forhold til lån er det altså dig, som låner penge. Det er dig som forbruger, der låner nogle penge, som du skal betale tilbage til en vis deadline. En kreditor er generelt set en instans, som har krav på nogle penge. Det vil i denne sammenhæng altså være udbyderen, som du skal betale dine penge tilbage til. De har ifølge en lånekontrakt krav på, at du betaler de lånte penge samt omkostninger tilbage igen. Det er altså derfor, man hører, at hvis man ikke betaler sine afdrag, kommer der en kreditor og kræver sine penge.

Undgå kreditoren med et lån uden sikkerhed

Når man tager et lån, kan man skulle stille sikkerhed for sit lån. Det er kreditoren, som får en sikkerhed for, at vedkommende får sine penge retur. Man kan for eksempel stille sikkerhed i sit hus, bil, båd eller andre ting af værdi. Hvis man misser et afdrag, vil kreditoren kræve sine penge. Hvis man derimod ikke har nogle penge at give, vil kreditoren kræve noget andet af værdi, som man har stillet som sikkerhed. Man kan altså risikere at miste sin bil, sit hus eller andre ejendele, som man har stillet som sikkerhed for sit lån.
Hvis man tager et lån uden sikkerhed, kan man dog være sikker på, at man ikke skal gå fra hus og hjem, hvis man ikke betaler sine afdrag. Man har ikke stillet nogen ejendele som sikkerhed, og der vil derfor ikke komme nogen kreditor og kræve ens ejendele. De vil naturligvis stadig kræve sine penge tilbage, og det er ikke uden konsekvenser at misse afdrag, selvom man har taget lån uden sikkerhed. Det kan for eksempel blive et dyrere lån, eller kreditoren kan kræve hele lånet betalt tilbage med det samme.

Efterlad et svar

  • (bliver ikke offentliggjort)

XHTML: Du kan anvende disse tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>